Öppet 6-23 varje dag 365 dagar om året!
Telefon: 070-232 13 50
Drop-in solarium på Kungsgatan 13
Hos oss solar du alltid enkelt, effektivt och säkert!

Syftet med att sola solarium är vanligtvis att kroppen ska bli brun. Istället för att sola utomhus så kan man alltså sola solarium. Permanent brun hy och regelbundet bränd hy ökar risken för hudcancer. Därför är det viktigt att man ska tänka på vissa saker innan man solar. Sola är sunt om man gör det rätt, och alla hudtyper har sina egna förutsättningar. Om du får en allergisk reaktion av att sola solarium så bör du inte fortsätta med det. Kom även ihåg att om man har svårt att bli brun på stranden, har man också svårt att bli brun i ett solarium.

När man solar solarium så utsätts kroppen för ultravioletta strålar, UV-strålar. Ultravioletta strålar är en elektromagnetisk strålning som har en kortare våglängd än det synliga ljuset, och brukar definieras som strålning inom våglängdsområdet 400 till 10 nanometer. Ultraviolett strålning delas upp i tre grupper; UVA, UVB och UVC. UV-lampor och lysrör i solarium är tillverkade av ett speciellt kvartsglas som släpper igenom UVA-strålning, men filtrerar bort all UVC-strålning och delar av UVB-strålningen, för att på så vis minska risken för skador på huden.

Svensk Solarieförening skriver på sin webbplats: ”Dagens moderna solarier är säkra anläggningar. Hela verksamheten omgärdas av bestämmelser som satts upp av SSI Statens Strålskyddsinspektion som också är tillsynsmyndighet. I ungefär hälften av Sveriges kommuner har denna tillsyn övertagits av miljö- och hälsovårdskontoret.

UV-A (400-315 nm)

UVA-strålning tillsammans med syret i blodet som gör att de ljusa pigmentet längre ner i huden tar sig upp mot ytterhuden. Ju längre upp mot ytterhuden pigmentet tar sig, desto mörkare och mer rödbrun färg får det. Det tar 3-5 dagar för pigmenten att ta sig upp till ytan. UVA-strålning gör att huden åldras snabbare, eftersom den bryter ner bindvävsprotein, kollagen, som finns djupt ner i huden. UVA-strålningen kan framkalla förändringar i DNA och i värsta fall orsaka cancer.

UV-B (315-280 nm)

UVB-strålning gör ytterhuden något tjockare, och bygger upp nya pigment längre ner i huden. Man blir brun eftersom kroppen skapar ett pigment, melanin, för att skydda sig när den utsätts för UVB-strålarna. Om du bränner dig så bör du vänta ett par veckor innan du solar igen. UVB-strålning stimulerar även produktionen av Vitamin D3, som omvandlas till kalcium som stärker skelettet.

UV-C (280-100 nm)

UVC-strålning är skadligt för nästan allt liv. I solarium utsätts du inte för UVC-strålning. UVC-strålarna filtreras bort av jordens ozonlager och det sker även med en viss del UVB-strålarna.
hudtyp